Literatuur moet je ráken. Alsof er een mes
 - tsjak! - tussen je ribben wordt geplant.

Stefan Brijs

Home Programma 2018-2019 Aanmelden Contact Foto's Bijdragen sprekers

Programma 2018/2019Woensdag 3 oktober 2018
Het jachtgeweer
Yasushi Inoue  
Vertaling Jacques Westerhoven
 
Een herontdekt meesterwerk uit Japan met drie brieven die over overspel gaan: een van de dochter van de minnares, een van de echtgenote en een van de minnares zelf. Haarfijn worden de onderlinge verhoudingen gefileerd. En bij elke brief kantelt het beeld dat de lezer heeft. Inleidingen door Ivo Smits (hoogleraar Letteren en Culturen van Japan) en Corine Koole (journalist, schrijver en redacteur van Volkskrant Magazine in de rubriek Lust & Liefde).

Het jachtgeweer is een klein meesterwerk van Yasushi Inoue, een van Japans grootste literaire figuren. In deze zorgvuldig gecomponeerde raamvertelling ontvouwt zich de tragische historie van drie vrouwen: Shoko, de dochter, die na haar moeders dood diens dagboek leest en ontdekt dat zij een affaire had. Midori, de bedrogen vrouw die wist dat haar man haar ontrouw was, maar dit altijd voor zich heeft gehouden, en ten slotte Saiko, de minnares die haar beste vriendin heeft verraden. Elk schrijven zij een brief die een nieuwe betekenislaag toevoegt aan dit verhaal van een onmogelijke liefde. In zijn delicate, heel precieze taal vertelt Inoue een verhaal over liefde, dood en eenzaamheid.
Woensdag 7 november 2018 Zulajka opent haar ogen
Guzel Jachina 
 Vertaling en nawoord
Arthur Langeveld
Een grote Russische roman over een Tataarse boerin die in 1930 wordt overvallen door de Sovjets, waarbij haar man – een koelak – gedood is. De reis naar en het verblijf in Siberië komt in al zijn verschrikkingen op de lezer af. Inleidingen door Michel Krielaars (chef Boeken van NRC Handelsblad en Ruslandkenner) en  Arthur Langeveld (docent Russische taal, literatuur en geschiedenis en vertaler).  Langeveld ontving in 2006 de Martinus Nijhoff-prijs voor vertalingen.
Woensdag 30 januari 2019
Café Livre Poétique 
Hugo Claus
In maart 2018 was het tien jaar geleden dat dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker Hugo Claus overleed. Claus is een van de meest gelauwerde dichters uit het Nederlandse taalgebied en werd regelmatig genoemd als Nobelprijskandidaat. Vooral geprezen is zijn enorme taalvermogen en zijn gebruik van verschillende stijlen. Inleidingen op zijn werk worden verzorgd door Suzanne Holtzer (hoofdredacteur Nederlandse en Vlaamse literatuur bij uitgeverij De Bezige Bij en jarenlang Claus’ redacteur) en Christophe Vekeman (schrijver, neemt wekelijks het boekenaanbod onder de loep bij Klara Radio).
Woensdag 13 maart 2019
In koelen bloede
Truman Capote  
Vertaling: Thérèse Cornips
Een magische non-fictieroman en klassieker. Capote paart de kunst van het romanschrijven aan de techniek van de journalist. Hij laat zien hoe één enkele daad van geweld talloze levens voor altijd verandert. Inleidingen door Inge Schilperoord (forensisch psycholoog en schrijver) en Jan Donkers (Amerikadeskundige, radiomaker, schrijver en popjournalist).

Woensdag 17 april 2019
Café Livre Spécial
De toekomst van de Nederlandstalige roman
Geen verlangen zonder tekort  
Diverse auteurs
Achtentwintig auteurs geven hun visie op de toekomst van de roman in de bundel Geen verlangen zonder tekort. Onder hen zijn Nina Polak (schrijfster en redacteur bij De Correspondent) en Louise Fresco (schrijfster, wetenschapper, bestuursvoorzitter en columniste voor NRC Handelsblad). Samen met  Joost de Vries (schrijver en kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer) leiden zij dit thema in en gaan ze met het publiek en elkaar in discussie over vragen als ‘Zijn er straks nog lezers?’, ‘Gaat non-fictie de fictie verdringen?’ en ‘Ontstaan er nieuwe vormen van literatuur?’.Archief Sponsors Medewerkers