Literatuur moet je ráken. Alsof er een mes
 - tsjak! - tussen je ribben wordt geplant.

Stefan Brijs

Home Programma 2017-2018 Aanmelden Contact Foto's Bijdragen sprekers

Programma 2017/2018Woensdag 7 maart 2018:
De mensengenezer
van Koen Peeters
De mensengenezer  Koen Peeters
Stilistisch fonkelend proza over een verdwijnend boerenbestaan en een koloniaal en schuldbeladen verleden, dat toont hoe in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende ontstaat.
Met Lieve Joris (schrijfster en reiziger) en Glenn Helberg (psychiater en Zomergast 2017)

Een verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende

De jonge Remi, voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat.

Als Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en zal intreden in een strenge kloosterorde, begrijpt niemand hem. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid hertekend: hij mediteert en studeert hardnekkig, vervreemdt nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.

De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.

Als de braambessen rijp waren zaten die vol zwart bloed, geloofde ik. Alleen al door die zwarte gedachte durfde ik geen braambessen meer te eten. Als het hard waaide over de velden, altijd vanuit het westen, dan dacht ik ook aan de geest.

Woensdag 18 april 2018:
De eeuwige bron
van Ayn Rand
De eeuwige bron Ayn Rand I vertaling:  Jan van Rheenen, Theo Veenhof
Klassiek maar onverminderd actueel: de roman uit 1943 van filosofe Ayn Rand over individualisme en het egoïsme van de scheppende mens.
Kenners Hans Achterhuis (emeritus hoogleraar Wijsbegeerte, filosoof en bekroond schrijver) en Floor Rusman (historica, redacteur en columnist) gaan nader in op haar werk en denkbeelden.

'Toen ik de roman voor het eerst las, werd ik gegrepen door de personages, stuk voor stuk mensen van vlees en bloed en tegelijkertijd larger than life. [...] Het is een meeslepende, verslavende roman die erom schreeuwde op toneel te worden gezet.' Ivo van Hove, regisseur bij Toneelgroep Amsterdam
'Met deze roman geeft Rand je een mentaal wapen om door de jungle van het opportunisme te kappen.' Adelheid Roosen
'Een absolute aanrader. Geschreven in 1943, maar nog steeds actueel.' Chris Zegers
'Ayn Rand gaf me kracht. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.' Bert van der Veer , tv-maker
'Het beste boek aller tijden. Dicht bij jezelf blijven of aan andermans verwachtingen voldoen, dat zijn herkenbare dilemma's.' Hanna VerboomArchief Sponsors Medewerkers